W tym roku były to Dożynki Województwa Mazowieckiego, Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego

Tradycyjne zakończenie żniw świętowano w niedzielę 16 września, w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Ilustracja do artykułu d12skrot.jpg

Uroczystość, przy dźwiękach Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Sierpca, rozpoczęła się korowodem dożynkowym z wieńcami na terenie Skansenu. W miejscowym amfiteatrze, na specjalnie przygotowanym ołtarzu odprawiona została msza św., której przewodniczył biskup pomocniczy diecezji płockiej ks. Mirosław Milewski. Po niej odbył się ceremoniał dożynkowy: dzielenie chleba, przemówienia okolicznościowe i wręczenie nagród za najładniejszy wieniec.

Po części oficjalnej dożynek, na terenie skansenu, w ramach imprezy plenerowej „Pożegnanie lata” odbywały się pokazy rzemiosł, prezentacje zajęć gospodarskich i rękodzieła, degustacje oraz koncerty zespołów śpiewaczych i ludowych.

Ponadto na odwiedzających skansen w Sierpcu czekały pokazy wyplatania wieńców dożynkowych, warsztaty tradycyjnego rękodzieła artystycznego, a także kiermasz produktów regionalnych i rękodzieła ludowego. Tego dnia można było również przyjrzeć się inscenizacjom tradycyjnych wiejskich prac i codziennych zajęć na wsi z wykorzystaniem dawnych sprzętów i narzędzi gospodarskich. Wieczorem dla wszystkich wystąpili: zespół Enej i Sławomir.



Na corocznym święcie plonów nie mogło zabraknąć delegacji powiatu ciechanowskiego. Na czele delegacji samorządu powiatowego stał starosta ciechanowski Sławomir Morawski. Powiatowymi starostami dożynkowymi zostało małżeństwo Magdalena Agnieszka i Zbigniew Trętowscy z Długołęki gm. Opinogóra. Małżeństwo od wielu lat prowadzi gospodarstwo rolne o łącznej powierzchni 45 ha. Produkują przede wszystkim mleko. Obecni byli też pracownicy Wydziału Rozwoju, Promocji i Funduszy Strukturalnych z kierownikiem Zbigniewem Ptasiewiczem oraz Wydziału, Rolnictwa Środowiska i Działań Antykryzysowych i Wydziału Organizacyjnego. Dodatkowo naszą delegację ubarwili artyści Ludowego Zespołu Artystycznego „Ciechanów”, ubrani w stroje ludowe.

Wieniec dożynkowy przygotowany na tę uroczystość to korona ze zbóż, która symbolizowała ukoronowanie i uhonorowanie ciężkiej pracy rolników ziemi ciechanowskiej. Wykonany został z tegorocznych zbiorów: kłosów zbóż, słomy, ziół i wielobarwnych kwiatów polnych. Wykonawcą wieńca była Pani Agnieszka Brańska zamieszkała w Ostrzeniewie.

Chleb dożynkowy przygotowała Produkcyjno-Handlowa Spółdzielnia Samopomocy w Ciechanowie, przy ul. Śmiecińskiej 9.

BTW

Powrót na początek strony