Mazowieckie, dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny

Dziś, 31 lipca 2019 roku, po kolejny raz mieliśmy okazję gościć Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu ciechanowskiego.

Ilustracja do artykułu image023.jpg

Starostwo Powiatowe we współpracy z LGD „Północne Mazowsze” zorganizowało szkolenie pn. „Mazowieckie, dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny”. Pan Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżył zagadnienia związane z identyfikacją produktów lokalnych oraz możliwością i sposobem wprowadzenia ich na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast o promocji poprzez produkt lokalny mówił Pan Eugeniusz Mientkiewicz – propagator serów zagrodowych.

Spotkanie było także okazją do przedstawienia przez Starostę Ciechanowskiego Panią Joannę Potocką – Rak, celu utworzenia oraz roli Klubu Integracji Pokoleń przy ul. Warszawskiej w Ciechanowie, a także stanu zaawansowania prac projektowych dotyczących tego miejsca.

Uczestnicy szkolenia degustowali zarejestrowane produkty tradycyjne z najbliższej okolicy, m.in. „Bugaja Gruduskiego” oraz „Kaczki z jabłkami z Chojnowskiego dworu”.

Powrót na początek strony