Dlatego należy sięgać po nie jak najczęściej
Choć prawie 70% badanych deklaruje, że odżywia się prawidłowo, wyniki badań wskazują, że Polacy nie posiadają wystarczającej wiedzy, jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta
Szczęście na wyciągnięcie ręki
Zdaniem aż jednej trzeciej ankietowanych, biorących udział w sondażu zrealizowanym w ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, dzienne zapotrzebowanie na te produkty to jedynie dwie - trzy porcje. Część respondentów uważa nawet, że wystarczy zjeść zaledwie jedną porcję w ciągu dnia! Tymczasem badania naukowców dowodzą, że owoce i warzywa poprawiają nasz ogólny dobrostan, dlatego należy sięgać po nie jak najczęściej.
Spożywanie owoców i warzyw sprzyja nie tylko zdrowiu, ale może również wpływać na nasze poczucie szczęścia. Ile należy ich jeść, by osiągnąć ten efekt? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjmowanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co oznacza 5 porcji na dobę (jedna porcja to np. jeden pomidor czy ogórek, jedna szklanka szpinaku lub sałaty, pół szklanki bakłażana, cukinii albo papryki). Według Instytutu Żywności i Żywienia produkty te powinny stanowić minimum połowę każdego z zalecanych pięciu posiłków w ciągu dnia.
Na dobry nastrój
Niemal połowa badanych1 (46%) uczestniczących w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” przyznała, że nie słyszała, iż – zalecane przez dietetyków – spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może wpłynąć na ich dobrostan. Jednocześnie 53% respondentów jest przekonanych, że częstsze sięganie po te produkty poprawiłoby ich codzienne samopoczucie.
– Obok przyjaciół, poświęcaniu się pasji czy skupianiu na pozytywach, jednym z ośmiu filarów szczęścia jest również troska o prawidłowe odżywianie, które ma wymierny wpływ na to, jak się czujemy. Doceniając moc polskich warzyw i owoców dbamy nie tylko o dobre zdrowie, ale także poprawiamy swój nastrój, zwiększamy dobrostan oraz poziom odczuwanego szczęścia – mówi Adriana Klos, psycholog, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Porcje szczęścia
W opinii Polaków na temat własnej diety większość z nich uważa, że odżywia się w sposób prawidłowy (67%). Niestety część badanych nie posiada odpowiedniej wiedzy na temat rekomendowanego przez dietetyków dziennego zapotrzebowania na warzywa i owoce. Zdaniem 13% respondentów powinno się jeść dziennie jedną porcję tych produktów, jedna trzecia twierdzi, że wystarczą dwie -trzy porcje, zaś 22% ankietowanych wskazuje na cztery - pięć. Jedynie 5% badanych Polaków ma świadomość, że powinno się spożywać więcej niż pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia.
– Jeśli chcemy, aby dobry nastrój nas nie opuszczał, postawmy na racjonalne odżywianie i na stałe wprowadźmy warzywa i owoce do codziennego menu – minimum 5 porcji dziennie (400g). Sięgnijmy po zawarte w warzywach wit. z grupy B (brokuły, zielony groszek, szparagi), wit. C (natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawki, papryka, jarmuż), beta-karoten (marchewka i dynia) oraz kwas foliowy (szpinak, szparagi, bób, brukselka). Jedzmy sezonowe owoce, wpływające m.in. na produkcję hormonów szczęścia, pracę układu krążenia czy perystaltykę jelit – przekonuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:
www.warzywaiowocenaszczescie.pl
www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie
Kontakt dla dziennikarzy:
Alicja Łojewska, ITBC Communication
e-mail: alicja_lojewska@itbc.pl
tel.: 512 868 998; 22 250 49 21
Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Danae w marcu 2017 roku metodą wywiadu bezpośredniego wspomaganego komputerowo, na próbie N=1045 wśród Polaków od 15 roku życia.
BTW